Kodėl nereikėtų užšaldyti duonos: ką sako ekspertai

Ar galima užšaldyti duoną, jei nespėjote jos suvalgyti?

Ar galima užšaldyti duoną / pixabay.com

Jei neturime laiko valgyti duonos, pirmas dalykas, kuris ateina į galvą, yra įdėti ją į šaldiklį, bet ar tai teisinga? Ar galima užšaldyti duoną ir kokios duonos nereikėtų šaldyti – skaitykite Mes medžiagoje.

Anksčiau pasakojome, ar galima laikyti duoną šaldytuve – argumentai „už” ir „prieš”.

Ar duoną galima užšaldyti

Šaldymas – paprastas būdas ilgiau išlaikyti duoną šviežią. Ji nepraranda skonio ir, kaip parodė tyrimai, jos naudingosios savybės beveik nepasikeičia. Ekspertų teigimu, 30 dienų laikant užšaldytą duoną tik šiek tiek sumažėja PP ir B grupės vitaminų kiekis. Be to, veikiant žemai temperatūrai, baltymai greičiau skyla, todėl užšaldžius duoną organizmas ją geriau įsisavina.

Kodėl nereikėtų šaldyti duonos

Kai kurie ekspertai teigia, kad duonos nereikėtų šaldyti – esą šaldymas pakeičia krakmolo struktūrą ir jis tampa mažiau virškinamas. Tai tiesa, tačiau tame nėra nieko blogo: tai tik reiškia, kad užšaldyta duona virškinama lėčiau, todėl cukraus kiekis kraujyje padidėja lėčiau nei šviežios duonos. Ir tai iš tikrųjų gali sumažinti riziką susirgti diabetu.

Kaip tinkamai užšaldyti ir atitirpinti duoną

Prieš užšaldant duonos kepalą, geriau jį supjaustyti riekelėmis ir suvynioti į foliją, maistinę plėvelę arba sudėti į užspaudžiamus maišelius dalimis – kad neprieitų oras.

Neatitirpdykite duonos kambario temperatūroje 3-4 valandas, nenuimdami pakuotės. Jei norite išgauti traškią plutelę, duoną galite atitirpinti 175 °C temperatūros orkaitėje.°С. Taip pat galite atitirpinti griežinėlius mikrobangų krosnelėje arba skrudintuve.

Svarbu: nešaldykite jau užšaldytos ir atitirpintos duonos – ji pasensta, praranda ne tik skonį, bet ir naudingąsias savybes.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Blog - Kelmės „Kražantės“ Elvyravos skyrius