Kad kotletai būtų sultingi ir ko galima pridėti į maltą mėsą, kad ji nesubyrėtų – yra keletas gyvenimo gudrybių.
Virti sultingus ir minkštus kotletus – kiekvieno virėjo svajonė / nuotr. depositphotos.com
Sultingi ir skanūs kotletai – tikro kulinarinio meistriškumo rodiklis. Juk kiekviena šeimininkė svajoja išmokti gaminti kotletus taip, kad kepdami jie nesubyrėtų.
Kad kotletai būtų sultingi ir ką galima įdėti į maltinukus, kad jie nesubyrėtų, – yra keletas gyvenimo gudrybių.
Jei svarstėte, kaip pasigaminti maltos mėsos kotletus, – štai jums tinkamas kotletų receptas:
- Mėsa (pagal skonį) – 1 kg;
- Svogūnas – 1 vnt.
- Duona arba duonos kepalas – 200 g.
- Pienas – 250 ml.
- Vanduo – 200 ml.
- Druskos, maltų juodųjų pipirų – pagal skonį.
Užpilkite duoną pienu ir palikite kelioms minutėms, kad ji sugertų pieną. Mėsą, svogūną ir duoną sumalkite mėsmale. Pagal skonį įberkite druskos ir maltų juodųjų pipirų.
Maltinukus gerai išmaišykite iki vientisos masės. Dalimis supilkite vandenį (gali prireikti šiek tiek mažiau vandens). Mėsą plakite bent 10-15 kartų.
Dėkite faršą į šaldytuvą bent pusvalandžiui ar valandai, geriausia – 3-4 valandoms.
Suformuokite kotletus, apvoliokite juos miltuose arba džiūvėsėliuose. Kepkite iš abiejų pusių po 5-7 minutes.
Jei nesate tikri, ar kotletai iškepė viduje, įdėkite juos į formą ir 10 min. pašaukite į 180 laipsnių temperatūros orkaitę. Arba sudėkite juos į puodą, įpilkite šiek tiek vandens ir 10 min. troškinkite ant viryklės.
Tuo pačiu metu, jei galvojote, ką vietoj batono ar duonos dėti į kotletams skirtą faršą, verta pagalvoti, kad būtent dėl svogūnų ir duonos priedų kotletai bus sultingi.
Be to, kotletams geriausia imti nugarinę arba mentės dalį, bet ne nugaros kumpį. Ir nepamirškite, kad kuo ilgiau maišysite maltą mėsą, tuo puresni, taigi ir sultingesni bus kotletai.
O kad kepant kotletai nesubyrėtų, prieš dedant juos ant keptuvės, kiekvieną kotletą pageidautina pamirkyti kiaušinio baltyme.
Kai kurie į kotletų faršą įmaišo kiaušinių, tačiau jų neturėtų būti per daug. 1 kg mėsos pakaks 2-3 vnt. Kiaušiniai nelaikomi privaloma sudedamąja dalimi, nes jie gali suteikti gataviems kotletams standumo. Jei norite įdėti kiaušinių, geriausia į faršą dėti tik trynį.
Kas nutiks, jei į kotletus neįdėsite kiaušinio – kepdami jie rizikuoja suirti. Tačiau kuo pakeisti kiaušinį kotletuose, jei jo neturite po ranka? Į kotletus vietoj kiaušinių galima dėti virtų bulvių košės (vienas kiaušinis atitinka tris valgomuosius šaukštus bulvių masės); lieso majonezo (du valgomuosius šaukštus); virtų apvalių grūdų ryžių (tris arba keturis valgomuosius šaukštus); tarkuoto kietojo sūrio (50 g); garuose virtų avižinių dribsnių (valgomasis šaukštas su šliužu dribsnių ir trimis valgomaisiais šaukštais verdančio vandens, brinkimo laikas – 10 minučių). Į kotletus galima dėti tik vieną iš šių ingredientų, kad jie būtų lipnūs.
Bulvių, majonezo, sūrio, dribsnių galima dėti tiesiai į susuktus kotletus, ryžius geriau su likusiais ingredientais perleisti per mėsmalę.
Svarbu atminti, kad į maltinukų masę neužtenka įmaišyti klijų komponento, ją taip pat reikia gerai išmaišyti ir suplakti.