Kur ir kiek laiko galima laikyti atidarytą vyną, kad jis netaptų actu.
Kaip laikyti atidarytą vyną / REUTERS
Atidarytas vynas ilgai neišsilaiko – jis praranda skonį, aromatą ir pradeda rūgti. Kartais tai būna kelių dienų, o kartais – kelių valandų klausimas. Kiek galima laikyti atidarytą vyną ir kaip ilgiau išlaikyti gėrimą atidarytame butelyje – skaitykite Mes straipsnyje.
Anksčiau rašėme, kaip laikyti sūrį, kad jis ilgiau nesugestų.
Kai tik atidarome vyno butelį ir į jį patenka oro – gėrimas pradeda oksiduotis ir „miršta”. Tačiau šį procesą galima sulėtinti.
Kaip laikyti atidarytą vyną – 3 būdai
1. Uždarykite atidarytą butelį originaliu kamščiu
Kad atidaryto vyno skonis ir aromatas išliktų ilgiau, jį reikia uždaryti kamščiu. „Originalų butelio kamštį galima šiek tiek „apkarpyti” ir gėrimą vėl užkimšti kamščiu. Po kamščiu pakiškite vaškinį popierių, kad į vidų nepatektų kamščio gabalėlių, ir kamštis bus saugesnis.
Žinoma, tokiu būdu jis nebus hermetiškai uždarytas, į butelį vis tiek pateks šiek tiek oro, tačiau vynas bus laikomas šiek tiek ilgiau.
2. Uždarykite butelį specialiu kamščiu
Arba galite naudoti specialius guminius kamščius vynui užkimšti. Jų galima įsigyti specializuotose ir ūkinių prekių parduotuvėse.
Galite žengti dar toliau: dabar yra specialių vakuuminių sistemų, kuriomis galima išpumpuoti orą iš atidaryto butelio. Taip butelis užsandarinamas ir sukuriamos reikiamos sąlygos vynui laikyti viduje.
3. Supilkite vyną į sandariai uždarytą butelį.
Tokiu atveju butelio tūrį galite pritaikyti prie likusio vyno kiekio. Kuo labiau butelis bus pripildytas, tuo mažiau oro bus butelyje ir tuo geriau vynui.
Kur laikyti vyną tuščiame butelyje
Vyno oksidacijos greitis tiesiogiai priklauso nuo temperatūros: kuo žemesnė temperatūra, tuo lėtesnis procesas. Todėl neatidarytą vyno butelį turėtumėte laikyti šaldytuve.
Kiek galima laikyti atidarytą vyną – baltąjį, raudonąjį, spirituotąjį vyną
Skirtingi vynai oksiduojasi skirtingai, todėl atviro vyno laikymo trukmė skiriasi.
- Putojantys vynai – šaldytuve galima laikyti 1-3 dienas.
- Jauni balti ir rožiniai vynai – 5-7 dienos šaldytuve.
- Sodraus skonio baltieji vynai (pvz., brandintas „Chardonnay” ir pan.) – 3-5 dienos šaldytuve. Trumpesnis tokių vynų galiojimo laikas yra todėl, kad jie oksiduojasi gamybos etape, o atviruose buteliuose šis procesas vyksta greičiau.
- Raudonieji vynai – 3-5 dienas šaldytuve. Brandinti vynai laikosi ilgiau nei lengvi jauni vynai.
- Spirituoti vynai – 4 savaitės šaldytuve.
- Vynai tetrapakuose – 28 dienos šaldytuve.
Nepatartina vyną laikyti ilgiau – jis pradeda įgauti aštrų acto skonį ir nemalonų kvapą.