Ne visos namų šeimininkės gali sėkmingai išvirti ryžius. Tačiau nėra pagrindo nusiminti, tereikia žinoti keletą gudrybių.
Ne kiekviena šeimininkė gali išvirti skanių ryžių / nuotr. depositphotos.com
Ryžiai yra gana populiarūs daugelio iš mūsų mityboje. Kad šios kruopos pavyktų sėkmingai, yra kelios išradingos gudrybės. Viena iš jų susijusi su tuo, ar būtina ryžius prieš verdant nuplauti. Todėl patyrę kulinarai atsakė į šį daugelį šeimininkių neraminantį klausimą ir papasakojo, kaip plauti ryžius.
Pirmiausia supraskime, kodėl ryžius reikia plauti prieš verdant, nes atsakymas daugeliui nėra akivaizdus. Ir daugelis iš mūsų taip pat abejoja, ar būtina plauti ryžius prieš verdant. Tačiau virėjai pataria, kad prieš verdant kruopas kruopščiai nuplaukite šaltu vandeniu, kol taps skaidrios. Ši procedūra nuo grūdų nuplaus krakmolo perteklių ir dulkes.
Kaip nuplauti ryžius prieš virimą
Virėjai tvirtina, kad reikia nuplauti visų rūšių ryžius, tačiau ši procedūra jiems šiek tiek skiriasi. Viso grūdo ryžiams tinka šie veiksmai:
- Reikiamą kiekį ryžių supilkite į durklą;
- panardinkite po šaltu tekančiu vandeniu;
- taip kruopas palaikykite pusę minutės;
- sukratykite kruopas ir perkelkite jas į virimo puodą.
Su baltaisiais ryžiais veiksmai bus tokie patys, tik juos ilgiau palaikykite po vandeniu – bent porą minučių.
Ar garuose virtus ryžius reikia nuplauti prieš verdant
Patyrę virėjai pataria nuplauti bet kokius ryžius, net ir brangių rūšių, ir virti garuose. Faktas tas, kad nežinoma, kur ir kaip jie buvo laikomi prieš juos supakuojant. Tokias kruopas geriau plauti du ar tris kartus.
Kulinarai paaiškino, kad taip ryžiai bus švarūs, be krakmolo pertekliaus ir neleis jiems sulipti.
Bet, pavyzdžiui, pamiršote tai padaryti, tuomet puikiai žinosite, kas atsitiks, jei ryžių prieš virimą neišplausite – gausite nepatrauklios išvaizdos lipnią masę.
Kokiame vandenyje skalauti ryžius po virimo
Kai ryžiai yra geros kokybės, gerai nuplauti ir išvirti, po virimo jų skalauti nereikia.
Tačiau jei vis dėlto pageidaujate ją plauti po virimo, atminkite, kad perdirbtos veislės plaunamos šiltame vandenyje, o brangios – šaltame.
Ar reikia plauti ryžius košei – paprastas atsakymas
Taip yra tuo atveju, kai galima apsieiti be išankstinio kruopų plovimo. Kulinarai pastebėjo, kad ryžių košei reikia lipnių ryžių, todėl geriau imti apvaliagrūdžius ryžius.
Jie pridūrė, kad šiam patiekalui ryžiai po virimo neplaunami. Priešingu atveju bus pažeistas košės vientisumas.
Ar plovui skirtus ryžius reikia plauti
Patirties turintys kulinarai rekomenduoja ryžius nuplauti, net ir virtus garuose. Jei paimsite, pavyzdžiui, litrinį stiklainį kruopų, juos reikėtų supilti į ne mažesnį kaip 4 litrų puodą. Imkite šiltą vandenį, jokiu būdu ne šaltą, antraip ryžiai sutrūkinės. Supilkite vandenį ir atsargiai maišydami pirštais iš apačios į viršų nusausinkite. Ši procedūra paprastai kartojama keletą kartų.
Tačiau kas nutiks, jei ryžių plovui neplausite, suprasite vos pažvelgę. Bus sutrikdyta konsistencija, ir vietoj trapaus plovo gausite lipnią košę. Štai kodėl virėjai pabrėžia, kad kuo geriau ryžiai nuplauti, tuo trapesnis bus patiekalas.
Anksčiau Mes rašė, kaip pasigaminti apetitą žadinantį rizotą – itališko patiekalo receptas.