Pasakojame, kodėl nereikėtų šildyti maisto mikrobangų krosnelėje ir kokius maisto produktus geriau ruošti kitu būdu.
Kokių maisto produktų nereikėtų dėti į mikrobangų krosnelę – sąrašas / depositphotos.com
Mikrobangų krosnelė – universalus ir gerai pažįstamas virtuvės prietaisas, kurį naudoja beveik kiekvienas mūsų tautietis. Tačiau ne visi žmonės žino, kad ne visus maisto produktus galima šildyti šiuo būdu.
Mes išsiaiškino, kokių produktų jokiu būdu negalima dėti į mikrobangų krosnelę.
Kodėl iš esmės negalima šildyti maisto mikrobangų krosnelėje
Yra sąrašas maisto produktų, kurie labai neigiamai reaguoja į mikrobangų spinduliuotę, pvz:
- mėsa ir paukštiena – pažeidžiama audinių struktūra, iš skaidulų išsiskiria kancerogenai ir kyla apsinuodijimo pavojus;
- vaisiai, uogos ir žolės – prarandamos naudingos medžiagos, vietoj jų aktyvuojami nitratai, kurie gali sukelti virškinimo trakto sutrikimų;
- bulvės – krakmolas suskaidomas, aktyviau kaupiasi organizme, todėl kaupiasi riebalai;
- grybai – sudėtyje esantys baltymai keičia savo struktūrą, kaitinant išsiskiria pavojingos medžiagos, sukeliančios skrandžio problemų.
Neaišku, kodėl negalima kaitinti vandens mikrobangų krosnelėje, tačiau šiuo atveju paaiškinimas labiau fizikinis nei cheminis – krosnelė kaitina skystį labiau nei atviras indas. Taigi, jei vandenį šildote virdulyje ar puode, galite reguliuoti temperatūrą. Mikrobangų krosnelėje tokios galimybės nėra, todėl išėmę puodelį vandens iš krosnelės rizikuojate nudegti.
Kodėl kiaušinių negalima šildyti mikrobangų krosnelėje
Virėjai nerekomenduoja nei šildyti, nei gaminti šio produkto mikrobangų krosnelėje. Taip yra todėl, kad vištų ir putpelių kiaušinių sudėtyje yra daug baltymų ir proteinų, kurie neigiamai reaguoja į mikrobangų bangas. Jei nepaisysite taisyklės ir vis tiek dėsite kiaušinius į mikrobangų krosnelę, išsiskirs žmogaus sveikatai pavojingi toksinai. Be to, toks produktas apskritai gali sprogti, o tai taip pat nėra itin malonu, ypač jei neplanavote orkaitės plauti.
Kodėl negalima šildyti pieno mikrobangų krosnelėje
Mikrobangų krosnelėje kategoriškai nerekomenduojama šildyti jokių pieno produktų, įskaitant pieną. Priežastis ta, kad „piene” yra naudingų bifidobakterijų, kurios išnyksta veikiant mikrobangų krosnelės spinduliams. Geriausiu atveju išgersite ar suvalgysite nenaudingą produktą, blogiausiu – apsinuodysite, nes nuo kaitinimo pienas rūgsta, o jūs to iš karto nepastebėsite. Atsižvelgiant į šį nisą, tampa aišku, kodėl negalima šildyti varškės mikrobangų krosnelėje – ji gali išnykti ir dėl bangų poveikio.
Kodėl negalima šildyti medaus mikrobangų krosnelėje
Dažnai pasitaiko, kad dėl ilgo laikymo medus pradeda kristalizuotis, ir kiekvienas iš mūsų pradeda jį kaitinti, kad grąžintų klampią struktūrą. Tačiau toks veiksmas duos neigiamą rezultatą – dėl aukštos temperatūros medus praras savo naudingąsias savybes, be to, per ilgai veikiant, iš produkto gali pradėti išsiskirti kancerogeninės medžiagos.