Puodelyje, arbatinuke ar prancūziškame spaude: kaip tinkamai paruošti arbatą

Kad arbata būtų tinkamai ir aromatingai paruošta, reikia atkreipti dėmesį į tokius dalykus kaip vandens kokybė ir temperatūra.

Puodelyje, arbatinuke ar prancūziškame spaude: kaip tinkamai paruošti arbatą / nuotr. depositphotos.com

Ne visi žino, kaip teisingai užplikyti arbatą, kad ji būtų skani ir džiugintų sodriu aromatu bei skoniu. Mes dalijasi patarimais, kaip paruošti šį gėrimą.

Arbatos ruošimas puodelyje

Yra keletas nisų, kuriuos išsiaiškinus galima tapti meistru, kaip tinkamai paruošti arbatą puodelyje. Paslaptis slypi proporcijose. Kad arbata nebūtų per stipri ar beskonė, laikykitės rekomendacijos – 200 ml vandens apie 2 g arbatos, t. y. maždaug 1 arbatinis šaukštelis arbatos vienam puodeliui. Taip pat svarbus yra virimo laikas. Turėtumėte vadovautis gamintojo ant pakuotės pateiktomis rekomendacijomis. Juodoji arbata paprastai verdama apie 4-5 minutes, žalioji arbata gali būti verdama dvigubai ilgiau.

Užplikytos arbatos nepamirškite nuimti užpilo. Kad būtų patogiau, galima naudoti specialų sietelį arba filtrus.

Kaip tinkamai užplikyti arbatą arbatinuke

Pasigaminti tikrai skanią arbatą arbatinuke nėra taip sudėtinga, kaip gali pasirodyti nepatyrusiam arbatos gėrėjui. Pirmiausia turėtumėte pašildyti arbatinuką, tam tikslui galite jį užpilti verdančiu vandeniu. Į pašildytą arbatinuką supilkite arbatą (maždaug 1 šaukštelis 150-200 ml vandens) ir užpilkite truputį vandens, kad jis apsemtų arbatžoles.

Kaip tinkamai užplikyti arbatą arbatinuke / nuotrauka depositphotos.comKaip tinkamai užvirinti arbatą arbatinuke / nuotrauka depositphotos.com

Po kelių sekundžių vandenį reikia nuleisti. Tada galima pilti pilną arbatinuką.

Virimo laikas priklauso nuo arbatos rūšies, žr. rekomendacijas ant pakuotės. Paruoštą arbatą pilkite be likučių – nepalikite vandens virdulyje ilgam, per daug užvirinta arbata būna kartaus ir rūgštaus skonio.

Arbata arbatinuke su presu (prancūziškas presas)

Prancūziškas presas – tai paprastas prietaisas arbatai ir kavai ruošti, kuris Europoje išpopuliarėjo tik praėjusio amžiaus antroje pusėje. Jis mums nėra taip gerai pažįstamas kaip keraminis arbatinukas, tačiau suprasti, kaip virti arbatą arbatinuke su presu, tikrai nesunku.

Stūmoklį su dangteliu reikia išimti, stiklinę kolbą pamerkti į verdantį vandenį ir į ją supilti arbatą. Paskui dangtelį reikia uždėti atgal, tačiau stūmoklio nuleisti nereikia – tai padarykite po kelių minučių, kai arbata bus užplikyta. Paruoštą arbatą supilkite į puodelius, nepalikite jos prancūziškame prese, antraip ji persisotins ir įgaus nemalonų skonį.

Kaip paruošti arbatą arbatinuke su presu (french press) / nuotr. depositphotos.comKaip paruošti arbatą puodelyje su presu (prancūziškas presas) / nuotrauka depositphotos.com

Kaip tinkamai paruošti arbatą maišeliuose

Naudojant arbatą maišeliuose viskas paprasčiau nei su biria arbata, nes gamintojas jau yra apskaičiavęs, kiek jos reikia vienai porcijai, be to, nereikia kankintis atsikratant arbatžolių.

Tokiam gėrimui paruošti paprastai reikia 3-5 minučių, po to maišelį reikia išimti. Tačiau geriau orientuotis pagal savo skonio pojūčius arba gamintojo rekomendacijas.

Naudingi patarimai

Kad arbata būtų tinkamai ir skaniai paruošta, reikia atkreipti dėmesį į tokius dalykus kaip vandens kokybė ir temperatūra. Rekomendacijos, kaip virti žaliąją ir juodąją arbatą, skiriasi. Juodąją arbatą rekomenduojama virti stačiu verdančiu vandeniu, o žaliąją, baltąją, geltonąją – šiek tiek atvėsintu (85 laipsnių). Žaliajai arbatai paruošti reikia šiek tiek daugiau laiko nei juodajai.

Mineralinis vanduo arbatai virti netinka, o vandentiekio vandenį geriau ginti arba leisti per filtrą. Neužvirinkite tos pačios vandens partijos kelis kartus – arbatą geriau užpilti tik verdančiu vandeniu.

Nėra universalaus recepto, kiek reikia užplikyti, kad arbata būtų užplikyta taip, kad jos skonis būtų geriausias. Orientuokitės į medžiagoje nurodytas proporcijas, tačiau nebijokite eksperimentuoti.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Blog - Kelmės „Kražantės“ Elvyravos skyrius