Ne akmens druska: dėl šios druskos rauginti kopūstai visada tampa traškūs – štai kiek jos reikia dėti.

Daugelis šeimininkių gamina raugintus kopūstus, tačiau ne visoms pavyksta išgauti tobulą skonį.

Kiek druskos ir cukraus 1 kg kopūstų – proporcijos ir gudrybės / koliažas Mes, nuotr. depositphotos.com

Rudeninį atšalimą visada lydi aktyvus ant lysvės paliktų kultūrų – tarp jų ir kopūstų – rinkimas. Visi mitybos specialistai sako, kad rauginti kopūstai yra neįtikėtinai sveikas produktas, o sumanios šeimininkės jau daugelį metų gamina šį užkandį savo rankomis. Apie tai, kiek druskos dėti ant raugintų kopūstų, kad būtų nuostabaus skonio, – toliau medžiagoje.

Traškūs rauginti kopūstai – pagrindinė paruošimo paslaptis

Nepaisant to, kad beveik kiekviena moteris Ukrainoje žino ir moka pasigaminti šį populiarų skanėstą, tik nedaugelis supranta, kaip rauginti kopūstus, kad jie taptų traškūs. Žinoma, viskas priklauso nuo druskos, tačiau ne tik nuo jos kiekio, bet ir nuo kilmės.

Patyrę virėjai atrado, kad paprastoji akmens druska ne visada duoda norimą rezultatą – ji yra natūralus konservantas ir negarantuoja traškios marinuotų daržovių tekstūros. Joduoto iš viso nereikėtų naudoti – priešingai, jis blogina kopūstų skonį ir minkština juos. Idealiai tinka jūros druska. Joje yra daugiau kaip 40 mikro- ir makroelementų ir 28 kartus mažiau kenksmingų netirpių nuosėdų. Tai užtikrina, kad rauginti kopūstai bus traškūs, ilgiau išsilaikys ir greičiausiai per anksti nesukirmys.

Be to, jūros druskoje esantis jodas yra natūralios kilmės, priešingai nei dirbtinai joduotame variante. Todėl kopūstų ir bet kokių kitų konservų stiklainiai nesprogs, o produktų skonis nepasikeis į blogąją pusę, be to – galite būti tikri, kad sūdymas bus tolygus.

Skanūs rauginti kopūstai – kiek į juos dėti druskos ir cukraus

Egzistuoja neliečiama taisyklė, patikrinta įvairių šeimininkų bandymais ir klaidomis. Daug metų eksperimentuodami jie tiksliai išsiaiškino, kiek druskos 1 kg rauginamų kopūstų pakanka, kad galiausiai daržovės būtų tobulos. 1 valgomasis šaukštas kiekvienam kilogramui produkto. Geriau naudoti šiek tiek mažiau cukraus – apie 0,5 šaukštelio kilogramui, kad užkandis nebūtų per saldus.

Atminkite, kad jei kopūstus rauginate plastikiniame kibirėlyje, puode arba nežinote, kiek druskos reikia trijų litrų stiklainiui raugintų kopūstų, tuomet kreipkite dėmesį ne į indą, o į susmulkinto produkto kiekį. Pageidautina, žinoma, pasverti, tačiau patyrusios šeimininkės nustato „iš akies”. Šiuo atveju svarbiausia nepersistengti, antraip net ir rekomenduojama jūros druska sugadins konservavimą.

Rauginti kopūstai – receptas

Tai paprasčiausias raugintų kopūstų gaminimo variantas – reikia tik pagrindinės daržovės ir druskos. Reikia paimti kopūstą, susmulkinti jį nedideliais šiaudeliais, suminkyti rankomis, kad kopūstas išleistų sultis. Perkelkite į dubenį, pabarstykite druska, išmaišykite ir įspauskite į stiklainį. Jei rauginsite kibire, tai jame visas šias manipuliacijas ir atlikite, daržovių niekur nejudindami.

Tada tuščią indą reikia uždengti dangčiu, bet taip, kad patektų oro, t. y. neuždaryti sandariai. Palikite jį 2-3 dienoms, kol daržovės pradės fermentuotis. Paimkite ilgą adatą arba peilį ir padarykite keletą dūrių kopūstui į dugną, taip išleisdami dujų perteklių. Toliau kopūstai raugės savaime, tereikės paragauti. Kai tik skonis bus tinkamas, galite uždaryti indą ir įdėti į šaldytuvą.

Atminkite, kad šis receptas laikomas pagrindiniu – pagal skonį galite pridėti tarkuotų morkų ar obuolių, burokėlių ar spanguolių, bet kokių kitų priedų, bet tik tada, kai kopūstai jau bus pradėję leisti sultis ir pabarstyti druska.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Blog - Kelmės „Kražantės“ Elvyravos skyrius