Pasakojame, kiek laiko atvirą majonezą galima laikyti šaldytuve ir be jo.
Majonezo laikymo taisyklės, kurias turėtų žinoti kiekviena namų šeimininkė / depositphotos.com
Majonezas yra vietinis prancūziškas padažas, kuris įsitvirtino mūsų virtuvėje. Jį galima lengvai nusipirkti parduotuvėje, pasirinkus tinkamą riebalų kiekio procentą, arba pasigaminti savo rankomis. Mes jums pasakys, kiek majonezo laikoma kibirėlyje minusinėje ar pliusinėje temperatūroje.
Kiek uždaro majonezo laikoma šaldytuve ir be jo
Pagal GOST tokį padažą galima laikyti uždarą tik 0-18 laipsnių temperatūroje.. Šiam tikslui tinka šaldymo kameros (pavyzdžiui, šaldytuvas) arba patalpos (sandėliukas), kuriose yra gera ventiliacija, nėra drėgmės ir drėgmės bei saulės spindulių. Taigi, majonezą galima laikyti be šaldytuvo.jei laikotės gamintojo aprašytų sąlygų.
Nesunku suprasti, kiek laiko majonezas gali būti laikomas be šaldytuvo – tereikia perskaityti informaciją ant pakuotės. Galiojimo laikas priklauso nuo sudėties, maisto priedų ir konservantų, jei jų yra, kiekio.
Atsižvelkite į tai, kad tinkamiausia uždaro majonezo „gyvenimo” trukmė yra 20-30 dienų. Jei matote, kad gamintojas leidžia laikyti padažą tris mėnesius ar ilgiau, vadinasi, jis į majonezą pridėjo labai daug „E”, ir tokį produktą galima vadinti cheminiu reagentu, o ne valgomuoju produktu.
Kiek laiko galima laikyti majonezą po atidarymo – prisiminkite tai
Svarbu suprasti, kad pažeidus pakuotės vientisumą, padažo galiojimo laikas sutrumpėja kelis kartus. Laikyti majonezą be šaldytuvo šiuo atveju griežtai draudžiama – pradės formuotis patogeninės bakterijos, ir padažas virs nuodais. Todėl atvirą pakuotę būtina laikyti tik šaldymo kameroje ne aukštesnėje kaip 7 laipsnių Celsijaus temperatūroje ir ne ilgiau kaip 14 dienų.
Gydytojai rekomenduoja majonezą iš atviros polietileninės pakuotės perkelti į švarų stiklinį indelį su sandariai užsukamu dangteliu. Ši gudrybė būtina, kad būtų išjungtas deguonis ir pailgėtų produkto galiojimo laikas.
SVARBU: Atidarydami majonezo pakuotę niekada nelaižykite nupjauto krašto, kitaip pakuotės viduje, tiesiai ant majonezo, atsiras milijonai kenksmingų mikroorganizmų.
Kiek laiko galima laikyti naminį majonezą be kiaušinių ir su kiaušiniais?
Logiška, kad jei jūsų pačių pagaminto produkto sudėtyje yra trynių – jis greičiau genda. Majonezą su kiaušiniais galima laikyti iki keturių dienųtačiau geriau jį sunaudoti iš karto. Ideali vieta – šaldytuvas, kuriame temperatūra svyruoja nuo 4 iki 7 laipsnių Celsijaus.
Majonezas be kiaušinių išsilaiko ilgiau – 5-6 dienasbet tokiomis pačiomis sąlygomis kaip ir produktas su tryniais. Jei norite terminą pratęsti porą dienų, į padažą įmaišykite 1-2 arbatinius šaukštelius garstyčių.
Kai kurios namų šeimininkės mano, kad itin žema temperatūra majonezui, kaip ir bet kuriam kitam produktui, suteiks amžinąjį gyvenimą, todėl aktyviai tariasi su draugėmis, ar galima laikyti majonezą šaldiklyje. Gydytojai ir padažų gamintojai pateikia neigiamą atsakymą – esant tokiam stipriam „minusui” ir parduotuvėje, ir namuose produktas atsiskirs ir taps netinkamas naudoti.