Kodėl maistas prilimpa prie keptuvės: priežastys ir triukas, kuris padės išspręsti šią problemą

Papasakosime, ką daryti, jei maistas prilimpa prie ketaus keptuvės, ir kaip „pataisyti” iš kitos medžiagos pagamintą keptuvę.

Maistas gali prilipti prie keptuvės dėl įvairių priežasčių / koliažas Mes, nuotr. depositphotos.com

Pradžiuginti artimuosius gardžia vakariene ar pietumis – kiekvienos geros šeimininkės užduotis. Tačiau kartais virtuvės įranga nesuveikia – patiekalas „prilimpa” prie keptuvės, ir planai žlunga.

Mes išsiaiškino, ką daryti, jei maistas prilimpa prie keptuvės, ir kodėl taip gali nutikti.

Kodėl maistas prilimpa prie nepridegančios keptuvės – ką daryti

Jei pastebėjote, kad maistas prilimpa prie keptuvės su nelimpančia danga, tokia sitija kelia siaubą, nes tokie indai laikomi patikimiausiais ir patvariausiais.

Paprastai maistas prie keptuvės su nelimpančia danga prilimpa tik tuo atveju, jei būtent ši danga yra pažeista. Tai reiškia, kad esant bet kokiems įbrėžimams, įskilimams ar įtrūkimams, patiekalas bus sugadintas. Be to, daugelis gamintojų rekomenduoja kepant ant nepridegančios keptuvės nenaudoti aliejaus, tačiau tai neteisingas patarimas. Riebalai yra būtini, tik jų reikėtų pilti daug kartų mažiau nei keptuvėse, pagamintose iš kitos medžiagos.

Kodėl viskas prilimpa prie plieninės keptuvės – ką daryti

Šeimininkės, savo arsenale turinčios tokius virtuvės įrankius, laikomos tikromis profesionalėmis – prie plieno prilimpa beveik bet koks maistas, ir gana sunku suprasti, kaip tinkamai kepti, kad žuvis nepriliptų prie keptuvės ar mėsa nepridegtų.

Vis dėlto yra nedidelis gyvenimo gudrybės patarimas – plieninę keptuvę reikia gerai įkaitinti ir padaryti taip, kad temperatūra būtų vienoda visame keptuvės paviršiuje. Tik tada, kai tolygiai paskirstysite karštį, galite keptuvę patepti aliejumi ir pradėti kepti. Jei pažeisite bent vieną taisyklę, maistą teks patraukti nuo paviršiaus.

Kodėl prilimpa ketaus keptuvė – ką daryti?

Ketaus keptuvės buvo bet kurios sovietinės namų šeimininkės meistrystė, be to, jos labai patvarios, todėl naudojamos ir šiandien. Tačiau šios medžiagos patvarumas netapo panacėja, ir moterys pastebėjo, kad prie keptuvės viskas prilimpa – ką tokiu atveju daryti, žino nedaugelis.

Slapta gyvybę gelbstinti gudrybė, kurią tokiu atveju reikia naudoti, yra keptuvėje paskrudinti druską, kad niekas iš maisto neliptų. Instrukcija paprasta:

  • Kruopščiai nuplaukite keptuvę ir ją nusausinkite;
  • įkaitinkite keptuvę ant ugnies;
  • įberkite 3-4 valgomuosius šaukštus valgomosios druskos;
  • Sukite maišydami, kol druskos spalva pasikeis;
  • pabaigoje išimkite druską ir keptuvę patepkite saulėgrąžų aliejumi.

Beje, tas pats metodas „veikia” ir su aliuminine keptuve, tačiau paskutinius du punktus reikia sukeisti vietomis – pirmiausia kepimo indą patepti aliejumi, o tada apvolioti druskoje.

Kaip padaryti, kad maistas nepriliptų prie keptuvės – bendrosios taisyklės

Jei pavargote nuo maisto prilipimo prie keptuvės ir nusprendėte visam laikui jo atsikratyti, prisiminkite 2 paprastas gudrybes, kurios padės greitai išspręsti šią problemą, nepriklausomai nuo medžiagos, iš kurios pagamintas jūsų „darbo įrankis”:

  • Pergamentas – supjaustykite iki keptuvės dugno skersmens, padėkite ant paviršiaus, apšlakstykite aliejumi ir kepkite maistą;
  • obuolių sidro actas – įlašinkite keletą lašų į keptuvę, tolygiai įkaitinkite, įpilkite aliejaus ir pradėkite kepti.

Virtuvės šefai taip pat pataria kepant maistą maišyti, kad jis būtų pripildytas deguonies ir nespėtų „prilipti” prie keptuvės dugno. Jei įmanoma, prieš pradėdami kepimo procesą pašalinkite drėgmės perteklių nuo maisto (žuvies ar mėsos gabalėlių), nusausindami juos popieriniu rankšluosčiu, tada tikrai nė vienas patiekalo ingredientas neprilips prie keptuvės.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Blog - Kelmės „Kražantės“ Elvyravos skyrius