Sužinokime, kuriame aliejuje galima kepti nekenkiant sveikatai, o kuris produktas gali būti pavojingas ir kodėl.
Su kokiu aliejumi geriau kepti / koliažas Mes, nuotr. depositphotos.com
Dauguma šeimininkių gamina maistą su saulėgrąžų aliejumi – jis prieinamiausias ir visi prie jo pripratę. Deja, kartais šis produktas gali kelti grėsmę sveikatai – kaip ir nemažai kitų augalinių ir gyvulinių riebalų. Papasakosime, į ką atkreipti dėmesį juos renkantis ir su kokiu aliejumi geriausia kepti.
Su kokiu aliejumi nereikėtų kepti ir kodėl
Prieš naudodami gaminį maistui gaminti, turėtumėte atkreipti dėmesį į du tokius rodiklius:
- Dūmo temperatūra – tai viršutinė temperatūros riba, kuriai esant atsiranda dūmų ir susidaro kancerogeninės medžiagos, pavojingos sveikatai ir gadinančios maisto skonį;
- oksidacinis stabilumas – kaip produktas išlaiko savo kokybinius parametrus, kai yra veikiamas aukštos temperatūros ir liečiasi su oru.
Tai reiškia, kad kiekvienam riebalui – tiek augaliniam, tiek gyvuliniam – yra nustatyta temperatūros riba, kuriai esant produktą galima saugiai naudoti. Todėl vienus riebalus galima kepti, o kitus naudoti tik žalius.
Kepimo procese visi riebalai yra veikiami šių temperatūrų:
- 120-160 °C kepant;
- kepant – 160-180 °C;
- kepant – 180°C.
Kuo daugiau riebalų rūgščių ir kuo mažiau priemaišų yra produkte, tuo aukštesnė jo dūmų temperatūra.
Čia pateikiama populiariausių aliejų statistika:
- saulėgrąžų aliejus – 107°C;
- rafinuotas saulėgrąžų aliejus – 227°C;
- kukurūzų aliejus – 178°C;
- rafinuotų kukurūzų – 232°C;
- aukščiausios kokybės pirmojo spaudimo šalto spaudimo alyvuogių aliejus – 160 °C;
- pirmojo spaudimo alyvuogių aliejus – 210 °C;
- rafinuotam alyvuogių aliejui – 200-243°C;
- sezamų aliejus – 107°C;
- linų sėmenys – 107°C;
- moliūgų sėklos – 107°C;
- 107°C – rapsų sėkloms;
- 235 °C palmių aliejui;
- 177°C kokosų aliejui;
- rafinuotų kokosų – 204°C.
Kalbant apie gyvūninius riebalus, skaičiai yra tokie:
- sviestui – 150-177 °C;
- margarinui – 182°C;
- kiaulienos lašinių ir kiaulės taukų – 190 °C;
- žąsies ir jautienos riebalams – 215 °C.
Remiantis tuo ir atsižvelgiant į antrąjį kriterijų, galima nustatyti, Koks aliejus tinka keptitai:
- rafinuotas saulėgrąžų aliejus;
- alyvuogių aliejus ;
- kokosų;
- kreminė;
- kiaulienos riebalai (arba lašiniai), žąsų taukai, jautienos taukai.
Ant jų geriau nekepti:
- nerafinuotame saulėgrąžų aliejuje;
- rapsų aliejus;
- sezamas;
- moliūgas;
- linų sėmenys.
Reikėtų nepamiršti, kad visus šalto spaudimo augalinius aliejus geriausia valgyti žalius – tik tada jie bus naudingi.
Anksčiau pasakojome, ko negalima laikyti šaldytuve ant durelių.