Šių 5 aliejų negalima naudoti kepimui: štai kodėl

Sužinokime, kuriame aliejuje galima kepti nekenkiant sveikatai, o kuris produktas gali būti pavojingas ir kodėl.

Su kokiu aliejumi geriau kepti / koliažas Mes, nuotr. depositphotos.com

Dauguma šeimininkių gamina maistą su saulėgrąžų aliejumi – jis prieinamiausias ir visi prie jo pripratę. Deja, kartais šis produktas gali kelti grėsmę sveikatai – kaip ir nemažai kitų augalinių ir gyvulinių riebalų. Papasakosime, į ką atkreipti dėmesį juos renkantis ir su kokiu aliejumi geriausia kepti.

Su kokiu aliejumi nereikėtų kepti ir kodėl

Prieš naudodami gaminį maistui gaminti, turėtumėte atkreipti dėmesį į du tokius rodiklius:

  • Dūmo temperatūra – tai viršutinė temperatūros riba, kuriai esant atsiranda dūmų ir susidaro kancerogeninės medžiagos, pavojingos sveikatai ir gadinančios maisto skonį;
  • oksidacinis stabilumas – kaip produktas išlaiko savo kokybinius parametrus, kai yra veikiamas aukštos temperatūros ir liečiasi su oru.

Tai reiškia, kad kiekvienam riebalui – tiek augaliniam, tiek gyvuliniam – yra nustatyta temperatūros riba, kuriai esant produktą galima saugiai naudoti. Todėl vienus riebalus galima kepti, o kitus naudoti tik žalius.

Kepimo procese visi riebalai yra veikiami šių temperatūrų:

  • 120-160 °C kepant;
  • kepant – 160-180 °C;
  • kepant – 180°C.

Kuo daugiau riebalų rūgščių ir kuo mažiau priemaišų yra produkte, tuo aukštesnė jo dūmų temperatūra.

Čia pateikiama populiariausių aliejų statistika:

  • saulėgrąžų aliejus – 107°C;
  • rafinuotas saulėgrąžų aliejus – 227°C;
  • kukurūzų aliejus – 178°C;
  • rafinuotų kukurūzų – 232°C;
  • aukščiausios kokybės pirmojo spaudimo šalto spaudimo alyvuogių aliejus – 160 °C;
  • pirmojo spaudimo alyvuogių aliejus – 210 °C;
  • rafinuotam alyvuogių aliejui – 200-243°C;
  • sezamų aliejus – 107°C;
  • linų sėmenys – 107°C;
  • moliūgų sėklos – 107°C;
  • 107°C – rapsų sėkloms;
  • 235 °C palmių aliejui;
  • 177°C kokosų aliejui;
  • rafinuotų kokosų – 204°C.

Kalbant apie gyvūninius riebalus, skaičiai yra tokie:

  • sviestui – 150-177 °C;
  • margarinui – 182°C;
  • kiaulienos lašinių ir kiaulės taukų – 190 °C;
  • žąsies ir jautienos riebalams – 215 °C.

Remiantis tuo ir atsižvelgiant į antrąjį kriterijų, galima nustatyti, Koks aliejus tinka keptitai:

  • rafinuotas saulėgrąžų aliejus;
  • alyvuogių aliejus ;
  • kokosų;
  • kreminė;
  • kiaulienos riebalai (arba lašiniai), žąsų taukai, jautienos taukai.

Ant jų geriau nekepti:

  • nerafinuotame saulėgrąžų aliejuje;
  • rapsų aliejus;
  • sezamas;
  • moliūgas;
  • linų sėmenys.

Reikėtų nepamiršti, kad visus šalto spaudimo augalinius aliejus geriausia valgyti žalius – tik tada jie bus naudingi.

Anksčiau pasakojome, ko negalima laikyti šaldytuve ant durelių.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Blog - Kelmės „Kražantės“ Elvyravos skyrius