Kokiame vandenyje virti bulves: kas geriau – šaltas ar karštas vanduo

Suprantame, į kokį vandenį dėti ir kiek virti bulvių košę ir tyrę, kad gautųsi skanios ir naudingos.

Kaip išvirti bulves bulvių košei ir trintoms bulvėms / depositphotos.com

Atrodytų, kad tai nėra paprastas dalykas – išvirti bulves. Nepaisant to, šiuo atveju vis dėlto reikia laikytis tam tikrų taisyklių. Pavyzdžiui, daugelis žmonių nežino, kokiame vandenyje virti bulvių košę ar striukę – šaltame ar karštame. Išsiaiškinome, ar yra esminis skirtumas.

Kokiame vandenyje virti bulves bulvių košei (gabaliukais)

Priklausomai nuo to, ką ruošiate – bulves gabaliukais, bulvių košę ar bulvių apvalkalą – priklauso, kokiame vandenyje reikia virti daržoves. Esame įpratę daržoves dėti į šaltą vandenį, tačiau kulinarijos ekspertai pataria palaukti, kol vanduo užvirs.

Kodėl verdant bulves geriau dėti į verdantį vandenį? Pasirodo, ši virimo technologija leidžia išsaugoti daugiau naudingų medžiagų.

Taip pat bulvių košei geriau imti krakmolingas bulvių veisles – tada jos greičiau išvirs ir bus lengviau jas sutrinti.

Kiek laiko virti bulves bulvių košei? Virkite jas apie 20 minučių, kol suminkštės. Patikrinkite, ar jos jau paruoštos, šakute – ji lengvai įsmeigiama į gabalėlį, vadinasi, bulvės paruoštos.

Kokiame vandenyje virti bulves bulvytėse

Naudingiausiomis laikomos dengtos bulvės – po odele jos išlaiko kalio sluoksnį. Tokias bulves reikėtų virti šaltame vandenyje – užpilkite jį taip, kad jis daržovę apsemtų maždaug 3 cm.

Geriausia imti bulves, kuriose yra šiek tiek krakmolo – tada gumbai neišvirs (paprastai tai bulvės su balta odele). Kad bulvės verdant nesutrūkinėtų, į vandenį įpilkite acto – užtenka 1 valgomojo šaukšto. litro.

Kaip patikrinti, kiek bulvėje yra krakmolo: perpjaukite gumbą ir vėl sudėkite puseles – jei jos sulimpa, krakmolo bulvėje yra daug, jei ne – per mažai.

Kiek laiko virti bulves kaupuose? Norint orientuotis, kiek laiko virti bulves, reikia atkreipti dėmesį į jų dydį: vidutinio dydžio bulvės verdamos apie 30-40 minučių, mažesnės – apie 25 minutes. Paruoštumą patikrinkite dantų krapštuku – jis turi lengvai pradurti gumbą.

Ir dar keletas nisų, kaip tinkamai virti bulves puode:

  • Naudokite puodą storu dugnu – kad daržovės nesudegtų;
  • virkite mažiausiame vandens kiekyje – kaip jau minėta, jis turi apsemti bulves 3 cm;
  • virimo pradžioje įberkite druskos;
  • imkite maždaug tokio pat dydžio bulves, jei jas verdate lukštuose; jei gabaliukais, jos turėtų būti maždaug tokio pat dydžio kaip graikiniai riešutai.

Be to, nepamirškite, kad košei reikėtų naudoti tik pašildytą pieną – jei jis bus šaltas, bulvės netrukus taps mėlynos.

Anksčiau pasakojome, kaip tinkamai virti bulves – kokiame puode ir ar reikia uždengti dangčiu.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Blog - Kelmės „Kražantės“ Elvyravos skyrius