Karšta ir aromatinga arbata – neginčijamas žiemos atributas. Niekas taip nesušildo kaip žolelių ir uogų arbatos. Tačiau norint teisingai paruošti tokias arbatas, reikia žinoti keletą nisų.
Keraminiai, porcelianiniai arba moliniai indai tinka arbatai virti / Photo depositphotos.com
Karšta kvapni arbata yra geriausia bet kurios dienos pradžia. Arbata tonizuoja, padeda organizmui atsibusti ir, kitaip nei kava, saikingais kiekiais yra visiškai saugi nuo aukšto kraujospūdžio kenčiantiems žmonėms.
Tačiau net ir tokiam iš pažiūros paprastam gėrimui kaip arbata reikia žinoti keletą svarbių nisų.
Kokioje geriausiai virti arbatą
Jei nežinote, ką geriausia naudoti arbatai virti, naudokite arbatinuką. Arbatai virti tinka moliniai, porcelianiniai ar fajansiniai indai. Arbatos nereikėtų iš karto virti puodelyje, o juo labiau nereikėtų naudoti metalinių indų. Toks gėrimas tikrai sušildys šaltu oru, tačiau tokį gėrimą bus sunku pavadinti tikra arbata.
Jei kalbėsime apie tai, ką geriau naudoti žolelių arbatai virti, tokiam gėrimui geriausia naudoti skaidrų arbatinuką. Be to, kad stiklas neturi priemaišų ir neturės įtakos gėrimo skoniui, dėl skaidrumo galėsite matyti visą arbatos puokštės, įeinančios į arbatos sudėtį, atidarymo procesą. O turint omenyje, kad arbata visų pirma yra ceremonija, o tik paskui gėrimas, galimybė matyti virimo procesą yra ne mažiau svarbi nei pats skonis.
nuotrauka depositphotos.com
Kaip paragauti ir tinkamai paruošti arbatą
Pagrindinė bet kokios arbatos taisyklė – karštas arbatinukas. Prieš užplikydami arbatinuką verdančiu vandeniu, būtinai išplaukite arbatinuką.
Antras svarbus dalykas yra vandens temperatūra. Žaliąsias arbatas geriausia virti ne aukštesnės kaip 90 °C temperatūros vandenyje. Juodosioms arbatoms reikia vandens, pašildyto iki 100 °C, tačiau baltosios arbatos puikiai verdamos vandenyje, pašildytame iki 80 °C.
Jei norite pasigaminti tikros arbatos, niekada nenaudokite jau virinto vandens.
Juodosios, žaliosios ir vaisinės arbatos mirkymo laikas yra skirtingas ir pirmiausia priklauso nuo arbatos sudėties ir jūsų skonio pageidavimų.
Žolelių arbatos užverdamos per 10-30 sekundžių, juodosios arbatos – per 3-4 minutes, o vaisių arbatos – per 5 minutes. Tačiau tai gana savavališka, nes kiekviena arbatos rūšis turi savo optimalų virimo laiką.
Kaip pasigaminti arbatos namuose
Jei nežinote, kaip pasigaminti arbatos namuose – pradėkite nuo paprasčiausio: nuspręskite dėl sudėties. Arbatai galite naudoti džiovintas arba šviežias mėtas, melasą, džiovintus liepų žiedus, erškėtuoges, džiovintas arba šaldytas avietes ir vyšnias, džiovintus arba šviežius citrusinius vaisius, imbierą, cinamoną ir medų.
Žolelių derinys arbatai yra visiškai individus dalykas ir priklauso tik nuo jūsų skonio. Rinkdamiesi arbatos sudėtį, turėtumėte atsižvelgti į skonį, kurį suteikia konkretus ingredientas. Pavyzdžiui, imbieras nelabai dera su vyšniomis, tačiau jis puikiai tinka arbatoms su cinamonu ir medumi. Mėtos nelabai tiks su ramunėlėmis, tačiau derinamos su citrina ir džiovintomis avietėmis nustebins unikaliu skoniu.
Arbatai geriausia naudoti ingredientus, kurie padės jūsų organizmui pabusti. Žvalumo suteikiančios vaistažolės arbatai yra valerijonai, mėtos, melisos, ramunėlės, dilgėlės, kraujažolės, jonažolės, jonažolės, motiejukai.
nuotrauka depositphotos.com
Kaip paruošti skanią arbatą su vaisiais
Vaisių ar uogų arbatai galite naudoti šviežius, džiovintus ar šaldytus vaisius ir uogas. Geriausiai tinka džiovintos, nes toks gėrimas bus aromatingesnis. Jei neturite džiovintų vaisių ir uogų, paimkite šviežių ir įdėkite juos į šaldiklį 10-15 minučių. Toks gėrimas bus daug aromatingesnis nei pagamintas iš šviežių ingredientų.
Idealus vaisių ar uogų arbatos virimo laikas – 5-8 minutės. Uogų kiekis, kurį reikia naudoti virimui, priklausys nuo to, kokios koncentracijos arbatos norite ir nuo jūsų asmeninių skonio pageidavimų. Vidutinės proporcijos: 10 g uogų arba vaisių 500 ml vandens.
Atkreipkite dėmesį, kad nei vaisių, nei uogų arbatos negalima perkošti. Kitaip nei žolelių arbatos, šiuos gėrimus galima virti tik vieną kartą.
Jei gėrimo negėrėte ir jis atvėsęs jums nepatinka, arbatos pakartotinai nekaitinkite, geriau užplikykite šviežią. Nerekomenduojama šildyti vaisių ir uogų arbatų, nes jų skonis bus sugadintas.