Kodėl negalima ilgai virti kiaušinių: būsite šokiruoti

Mažai kas žino, kad net tokiam paprastam produktui, kaip vištų kiaušiniai, paruošti reikia specialių kulinarijos žinių. Apie tai, kaip tinkamai paruošti kiaušinius ir ar juos galima virti, – skaitykite medžiagoje.

Kodėl negalima pervirti kiaušinių – pagrindinė priežastis / nuotrauka depositphotos.com

Sutikite, net ir tie, kurie nemėgsta ir nemoka gaminti, yra šventai įsitikinę, kad yra patiekalų, kuriuos gali pagaminti kiekvienas. Atrodytų, kas gali būti paprasčiau nei pusryčiams išsivirti porą kiaušinių?

Tačiau mitybos specialistai sako, kad ne viskas taip paprasta, kaip gali pasirodyti iš pirmo žvilgsnio. Net toks paprastas produktas kaip kiaušiniai reikalauja ypatingo požiūrio.

Anksčiau rašėme apie tai, kodėl negalima laikyti kiaušinių šaldytuve, o dabar papasakosime, kaip juos tinkamai paruošti.

Ar galite virti kiaušinius

Mitybos specialistų teigimu, kiaušinius galima ir reikia virti, tačiau ne visi tai daro teisingai. Tiesa, beveik visi mano, kad kiaušinius galima virti kiek tik nori, svarbiausia, kad vanduo puode neužvirtų.

Deja, bet ilgai virdami užmušite ne tik salmoneles, kurių gali būti kiaušinyje, bet ir visus naudingus produkto elementus. Be to, ilgas virimas pavojingas, nes dėl per ilgo terminio apdorojimo iš baltymo išsiskiria vandenilio sulfidas. Tas pats, kuris skleidžia tokį bjaurų kvapą, kai kiaušinis supūva.

Todėl medicininis atsakymas į klausimą, kodėl negalima virti kiaušinių, yra vienareikšmis: kiaušinius virti galima, bet tik jei tai darote teisingai.

Pagrindinė klaida verdant kiaušinius

Kad ir kaip keistai skambėtų, bet kiaušinių virti nereikėtų. Būtent virimo temperatūra sunaikina visas baltyme esančias naudingas medžiagas.

Kad būtų lengviau suprasti, kaip nevirti kiaušinių, prisiminkite vieną paprastą taisyklę – Niekada nevirkite vandens iki aktyvaus virimo.

Kiaušiniai dedami į šaltą vandenį, puodas statomas ant ugnies ir, vos tik vandenyje pasirodys pirmieji burbuliukai, ugnį teks išjungti. Tačiau tai nereiškia, kad kiaušinis išvirė ir jį galima valgyti. Geriau jį palikti puode po dangčiu, kad galutinai išvirtų.

Jei planuojate kiaušinį virti „kietai virtą” – palikite jį karštame vandenyje 10-15 minučių, jei norite „poach” – sutrumpinkite laiką verdančiame vandenyje iki 7-9 minučių.

Medikų teigimu, naudojant šį virimo būdą baltymas vis tiek susigers dėl aukštos vandens temperatūros, o kiaušinis nebus žalias. Tačiau atsižvelgiant į tai, kad nebus aktyvaus virimo, baltymas nebus sunaikintas.

Be to, tokiu būdu virti kiaušiniai būna minkštesni, jų trynys minkštas, o lukštai virimo metu niekada nesutrūkinėja, priešingai nei verdančiame vandenyje virtų kiaušinių.

Kaip nevirti kiaušinių / nuotrauka depositphotos.comKaip nevirti kiaušinių / nuotrauka depositphotos.com

Kaip suprasti, kad kiaušinis pervirė

Tikriausiai kiekvienam iš mūsų yra tekę matyti virtų kiaušinių, kurių tryniai yra keistos žalsvos spalvos ir pernelyg elastingos, beveik guminės tekstūros. Tuo metu daugelis šeimininkių klaidingai mano, kad tiesiog gavo blogą kiaušinį.

Tačiau „blogo” kiaušinio išmetimas nepadeda, ir visus vėlesnius kiaušinius ištiks toks pat likimas dėl vienos paprastos priežasties – kartas nuo karto produktas gaminamas pažeidžiant technologiją.

Pervirtus kiaušinius sunku supainioti su teisingai paruoštais, nes jų išvaizda ir skonis labai skiriasi.

Kiaušinio pervirtimo požymiai:

  • trynys yra žalsvos spalvos;
  • labai standus, beveik guminis trynys;
  • drumstas baltymas su rudu arba pilku atspalviu;
  • rudos dėmės ant baltymo;
  • įtrūkęs lukštas;
  • koaguliuotas baltymas, ištekantis iš sprogusio kiaušinio;
  • keptuvėje plūduriuojantys suragėjusio baltymo dribsniai.

Ar galima valgyti pervirtus kiaušinius

Visiškai neįmanoma valgyti pervirtų kiaušinių. Faktas tas, kad ilgai verdant kiaušinyje sunaikinamas baltymas. Be to, išsiskiria vandenilio sulfidas, kuris baltymą nudažo tamsia spalva.

Gydytojų atsakymas į klausimą, kas atsitinka kiaušiniams, jei juos verdate 20 minučių, yra vienareikšmis – nieko gero. Sunaikinti baltymai ir išsiskyręs vandenilio sulfidas gali išprovokuoti virškinamojo trakto ligų paūmėjimą.

Griežtai draudžiama duoti pervirtų kiaušinių mažiems vaikams arba žmonėms, kuriems diagnozuota pepsinė opa, cholecistitas, pankreatitas ar padidėjęs rūgštingumas.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Blog - Kelmės „Kražantės“ Elvyravos skyrius